GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yalçın Toker
YAZARLAR
31 Ağustos 2023 Perşembe

ATATÜRK BEŞİKTAŞLI..

Son yazımda Rahmi Turan dostumun, CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANLARDAN DİNLEDİĞİM MUHTEŞEM FIKRALAR isimli ünlü kitabından söz etmiştim...

Şimdi de elimde bir başka yazar arkadaşım NECATİ  KARAKAYA’nın  ATATÜRK BEŞİKTAŞLI kitabı var.. O kitaptan söz edecek ve alıntılar yapacağım..

Önce şunu ifade edeyim. Ben de Beşiktaşlıyım.. Ekteki kartımdan da görüleceği üzere Kulüpte Divan Kurulu üyeliği yaptım.

Necati benim meslek arkadaşım ve yakın dostumdu. 1960’lı yıllarda benim YENİ SABAH gazetesinde spor yazarlığı yaptığım yıllarda Necati de MİLLİYET gazetesi spor yazarı idi.. Maçlarda, Dolmabahçe Stadında, genellikle basın tribününde yan yana otururduk.

Necati dostum 1928 doğumlu idi.. Yani benden 9 yaş büyüktü.. Onu 23 Eylül 2019 tarihinde 91 yaşında kaybettik.. Nur içinde yatsın..

Kitabın Önsözünü Dr. Nevzat Demir yazmış ve orada şöyle demişti:

“Bu kitapta, Atatürk’ün çocukluk hayatından, Samsun’a çıkışına kadar olan yaşamını  üç ayrı yoldan, bir bölümünü de Atatürk’ün ağzından bize aktaran , araştırmacı yazar Necati Karakaya’yı kutluyor, gelecek kuşaklara daha nice Atatürk kitapları yazmasını diliyorum.. İstikbaldeki Atatürk Gençliğine ve O’nun Ordularına saygılarımla..”

Necati Karakaya da, kitabının giriş bölümünde şunları ifade ediyor ve ithafta bulunuyor:

ATATÜRK  BEŞİKTAŞLI isimli bu kitabımı, Başkumandan, Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal’i dünyaya getiren ZÜBEYDE Hanımefendinin manevi huzurlarında Şehit Analarımıza ithaf ediyorum..”  

Ve devam ediyor:

“ŞEHİTLER ALLAHTAN ŞUNU İSTEDİLER:

YA RABBİ, BİZİ DÜNYAYA TEKRAR GÖNDER ve SENİN UĞRUNDA BİR KERE DAHA ŞEHİT OLALALIM..”

HAZRETİ MUHAMMET HADİSİ ŞERİFİ..

288 sayfalık kitabın her sayfası Atatürk’le ilgili satırlarla dolu..

MUSTAFA KEMAL DOĞARKEN ATATÜRK VE SARAY BAŞLIĞI altında Abdülhamit döneminden bahsediyor.. Namık Kemal’i, 31 Mart Vak’asını anlatıyor.. İttihat ve Terakki liderlerinden Enver Paşa’dan söz ediyor..

Atatürk’ün çocukluk günleri anlatıyor ve adına Kemal isminin eklenmesi konularında ayrıntılı bilgi veriyor..

Atatürk’ün gazeteciliğinini, ilk tevkif’ini anlatıyor.. Birinci Dünya Harbi dönemindeki durumu konularında bilgilendirmeler yapıyor..

İşte böyle kitap devam edip gidiyor..

Atatürk Beşiktaşlı bölümünde ise şu satırlar yer alır:

Mustafa Kemal, 1903 yılında Harbiye’de, Erkanı Harbiye 2. Sınıf talebesi iken, ismini duyduğu Beşiktaş Terbiye-i Bedeniye ile ilgilendi. Saray’ın 100 metre yanında Osman Paşa Konağında kurucu gençlerin bu topluluğu nasıl oluşturdukları üzerinde durdu.

Kulübün kurucuları arasında kendisinden 4 yaş büyük Mümtaz Yüzbaşı Cami Bey vardı. Bu arada Kulübün kurucularından Fuat Bey ise,  eskrim dersi veriyordu. Mustafa Kemal’e güreş, boks, jimnastik, gülle atma, süngü oyunları yaptıklarını ve renklerinin Kırmızı-Beyaz olduğunu anlattılar..

Mustafa Kemal, Şam’da Vatan ve Hürriyet’i kurduktan sonra, 1907 yılında Selanik’e gelerek İttihat ve Terakki’ye katıldı.

1909’da Hareket Ordusu ile İstanbul’a geldiği zaman, Beşiktaş Kulübü ile yakından ilgilendi. Beşiktaş kurucusu arkadaşı Yüzbaşı Cami Bey, sivil hayata geçerek Meclis’e mebus olmuştu.

1912 Balkan Harbinde annesi Selanik’te kalmıştı.. Balkan Harbi devletleri Çatalca’ya kadar gelince, Beşiktaşlılar, kaybettiğimiz toprakları geri alınıncaya kadar renklerini Kırmızı-Beyaz’dan, Siyah-Beyaza çevirdiler.. Bu karar Mustafa Kemal’i duygulandırarak Beşiktaş’a daha çok bağlandı..”

İşte böyle.. Dostum Necati’nin kitabı bu gibi satırlarla devam eder gider..

Yazarın Diğer Yazıları