GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
M. Kürşat Türker
YAZARLAR
27 Mart 2023 Pazartesi

EMANET VE HIYANET ..,


 
                                   " Allah size ; emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu, Allah bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz ki Allah her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla görendir. " 
( NİSA Süresi 58. Ayet )

                                   "  Emanet kaybedilince kıyameti bekleyin ..! "  Hz Muhammed ( Sav )
                                   " Emanet nasıl kaybolur ? " ( Sahabeden bir Müslüman )
                                   " İşler ehil olmayanlara teslim edildiğinde.., " ( Buhari, Rikak 35 )

                                   " İnsanlar öyle aldatıcı yıllar görecek ki ; o yıllarda yalancılar tasdik, doğru söyleyenler tekzip edilecekler. Keza o yıllarda haine itimat edilecek, emin kimseye de hainsin denecek.., İşte o zaman Ruveybida adam, amme işinde söz sahibi olacak.
 Hz Muhammed ( Sav )
                                    " Ruveybida adam kimdir ? " ( Sahabe )
                                    " Halkın işlerinde söz sahibi - Yönetici olan değersiz bir adam, ama tüm insanları ilgilendiren meseleler hakkında konuşur.. " ( Ebu Davud, Fiten 4036, İbn Mace )

                                       Bizzat kutsal kitap metni ile ve ravileri güvenilir addedilen sahih hadis aktarıcıları yoluyla yapılmış ciddi uyarılar, emaneti ehline teslim etmemek ve liyakati yok saymak üzerinedir. Eminim, yazıyı buraya kadar okuyan her okur, bu kadar isabetli bir dönemin..,  1400 yıl önce kutsal kitap da dahil Peygamberin sohbetlerinde geçmiş olmasını pek de yadırgamaz. Bizler için önceleri hem yadırgama, kınama, ancak sonrasında ne yazık ki kanıksamaya varan ahval ise düşündürücüdür.., Adeta yukarıdan aşağıya sirayet eden ve müsebbiplerin  kendini sorgulamaktan imtina ettiği, bu esnada koskoca bir yönetme kabiliyetinin tel tel dökülmesi ile sonuçlandığı tarihler vakidir.., Nice İmparatorluklar, Devletler, Hilafet yönetimleri aynı vebadan çekip, yok olup gitmişlerdir.., Damadını devletlü yapan bir yöneticinin alt kademeleri de kardeş çoluk çocuk, eş, dost, kuzen, baldız derken liyakatsizlik vebasını devletin damarlarına, sinir ve lenflerine yararken, Allah'ın emanet konusundaki emrini de kolayca hiçe sayabilmektedir.., Tabii olarak bahsi geçen yöneticiler esasında bu tip devlet kademeleri için liyakate sahip bir çok insanın kul hakkını da kolayca yiyebilmekte ve sanki ahiret yokmuş ya da ahirette bunlar mevzu edilmeyecekmiş gibi kendilerine kutsal ( Ancak kesinlikle Kuran menşeili olmayan ) yalanlar konuşabilmişlerdir..
                                      Ezcümle ; Allah'ın kendilerine emanet etiklerine bu derece hoyratça ve hatta hunharca davranmış bir Ruvaybida adam ve onun takipçileri ;  farkındalık dışı dahi olsa ve kendilerine normal gözükse de,  bir çeşit hıyanete yol açtıklarını elbet ömür verilirse bileceklerdir.., Sonrasında da hakkını yedikleri binlerce, on binlerce liyakat sahibinin kul hakkını vermek için ter dökeceklerdir ..!

Yazarın Diğer Yazıları